Achterhaal of iedereen het begrepen heeft

Als je wilt dat je studenten leren, is het van groot belang dat studenten betrokken blijven. Studenten haken soms af omdat de leerstof bijvoorbeeld te moeilijk is of zij de aangereikte oefeningen te moeilijk of te gemakkelijk vinden. Om dit te voorkomen is het nodig om met grote regelmaat na te gaan of je studenten hebben begrepen en onthouden wat je beoogt met je uitleg, opdracht en begeleiding. Dit kan door goede vragen te stellen, opdrachten met voldoende moeilijkheid aan te bieden en activiteiten in te zetten om informatie te verzamelen van de hele klas.

Welke Brightspace-activiteiten kun je gebruiken om te achterhalen of iedereen het begrepen heeft?

Als docent vind je het belangrijk dat studenten vragen stellen als ze iets niet begrijpen. Bij het klassikale ‘hand-op-steken’ komt slechts een selectieve groep aan bod. Daarnaast is het ook van belang dat studenten tijdens zelfstudie zelf kunnen testen of ze de stof begrepen hebben. Voor beide doelen kan het inzetten van bepaalde activiteiten binnen Brightspace voordelen hebben.

Synchroon – tijdens de les

• Je kunt de Interactive Presentation (FeedbackFruits) gebruiken om alle studenten antwoorden te laten geven (tijdens of aan het einde van de bijeenkomst). Je ziet daarbij heel snel hoe de vragen beantwoord zijn en kunt deze input meenemen om extra uitleg te geven.
  • Gebruik Mentimeter of Socrative.
  • Laat studenten elkaar interviewen over de lesstof.

Asynchroon – na de les tijdens zelfstudie

Als er een onderwerp aan bod komt dat complex is, kun je ervoor kiezen dit op te knippen in losse delen en per onderdeel een korte instructie (kennisclip) te maken met daaraan steeds een paar controlevragen gekoppeld via de Quiz opties in Brightspace. Hierbij bestaat de mogelijkheid om automatisch feedback te geven waarom een antwoord goed of fout is. Het aanbieden van tussentijdse toetsen is hierbij uiteraard ook een mogelijkheid, maar alleen wanneer studenten ook feedback krijgen op hun foute antwoorden. Binnen Brightspace bestaat de mogelijkheid om vragenbanken aan te maken.

Klik hier om terug te gaan naar de 12 bouwstenen.