Project Description
MindManager is een tool waarmee onder andere conceptmaps en mindmaps gemaakt kunnen worden.
- Het is een grafisch instrument dat gebruikt wordt om kennis te structureren.
- Een concept map bijvoorbeeld is een visuele weergave van begrippen (concepts) en hun onderlinge relaties.
- De links in een concept map kunnen gelabeld of niet gelabeld zijn en er kan een richting aangeven zijn. MindManager maakt het op een gebruiksvriendelijke manier mogelijk om dit soort visuele weergaven te maken.

Hoe kun je een mind mapping of concept mapping toepassen in de les?
De structuur van een map is erg afhankelijk van de context waarin ze gebruikt worden. Studenten kunnen alleen een map maken, maar het leereffect is groter als studenten gezamenlijk een map maken. Wanneer studenten samen een map maken, bevordert dit het samenwerkend leren. Dit sluit ook aan bij de theorie van het sociaal-constructivisme.
Hieronder vind je een kort stappenplan voor het inzetten van concept mapping in de les:
- Breng in kaart of het onderwerp wat je wilt gebruiken wel aansluit bij de voorkennis van de studenten.
- Leg aan de studenten uit wat een concept map is en hoe je deze maakt.
- Bedenk een Focus Question: een bepaald probleem of vraag waar de concept map bij moet helpen. Op deze manier creëer je gelijk een context en een structuur voor de concept map.
- Identificeer de kernconcepten die op jouw concept map van toepassing zijn. Meestal zijn dit tussen de 15 en 25 concepten.
- Identificeer de relaties tussen de kernconcepten.
- Maak een ‘skeleton map’. Dit is half ingevulde concept map en helpt de student op weg tot het voltooien van de concept map.
- Laat de studenten op een flip-over een concept map maken. Met post-its kunnen ze makkelijk de concepten verschuiven.
- Op de concept map moeten de student ook de relaties (cross-links) tussen de concepten zoeken en definiëren. Het is belangrijk dat de studenten weten dat alle begrippen aan elkaar gerelateerd zijn. Op dit niveau is de student al bezig met synthese en evaluatie.
- Als laatste werken de studenten hun concept map uit in MindManager om het resultaat vast te leggen en er op een ander moment er weer verder mee te kunnen.
Tips & tricks
- Als studenten moeten samenwerken bij het maken van de map, stimuleert dit betekenisvol leren op verschillende manieren: studenten kunnen begrippen en de relaties tussen deze begrippen aan elkaar uitleggen en erover discussiëren.
- Concept mapping kan ook duidelijk maken welke onderwerpen de studenten moeilijk vinden. Als docent kun je dan meer aandacht besteden aan deze onderwerpen.
De HvA heeft een brede licentie op MindManager en de tool is te vinden in de Software Center.
0 van 5 sterren (op basis van 0 reviews)
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een. |
---|