Brightspace

Brightspace is vanaf september 2019 het nieuwe leermanagementsysteem van de HvA. Het vervangt de huidige studiedelen op MijnHvA. Sinds september 2018 werkt een deel van de HvA al met Brightspace. Vanaf september 2019 werken alle docenten en studenten met het nieuwe systeem. Het vormt samen met alle andere onderwijstools, zoals de plagiaatscanner en de peer feedback tool, onze digitale leeromgeving.

Brightspace is in mei 2018 gekozen door de HvA als de nieuwe digitale plek waar docenten en studenten alle cursuspagina’s kunnen vinden. Het is een omgeving waarin de docent veel meer mogelijkheden heeft om zijn/haar cursuspagina in te richten. Meer functionaliteiten die onderwijsvernieuwing mogelijk maken. Daarnaast is Brightspace zeer gebruiksvriendelijk, een cursuspagina is eenvoudig in te richten en materialen snel te plaatsen.

Je vindt Brightspace via de link brightspace.mijnhva.nl. Inloggen gaat zoals je gewend bent met SURF conext. Eenmaal ingelogd kun je in Brightspace naar eigen inzicht je profielinstellingen wijzigen. Zo kun je kiezen welke courses je wilt zien door deze vast te pinnen, maar ook instellingen voor toegankelijkheid en notificaties kun je zelf bepalen. Meer uitleg vind je in de Brightspace Self Paced Course. Daar heb je automatisch toegang tot als HvA medewerker en deze course vind je in Brightspace.

Waarom vervangen we Studiedelen voor Brightspace?

Onderwijsvernieuwing en blended learning staan hoog in het vaandel bij de HvA. Echter de huidige leeromgeving, Studiedelen (Sharepoint), is beperkt in de mogelijkheden en remt daardoor onze ambities. De HvA is daarom in 2016 gestart met de zoektocht naar een nieuwe leeromgeving, die wel de tools, mogelijkheden en vrijheden biedt om onderwijsvernieuwing en flexibilisering van het onderwijs te faciliteren.

Docenten en studenten hebben behoefte aan een leeromgeving welke:

 • Aansluit op de belevingswereld van de student
 • Rijk is aan functionaliteiten. Denk aan een portfolio-functie, formatieve toetsen, learning analytics, samenwerkingsomgeving.
 • Uitnodigend is voor interactie tussen student en docent
 • Intuïtief en eenvoudig is in gebruik
 • De mogelijkheid biedt om andere applicaties op aan te sluiten
 • Overzicht biedt op de agenda en takenlijst van de student
 • Gepersonaliseerd kan worden

Zijn er meer instellingen in Nederland die Brightspace gebruiken?

Ja, Brightspace wordt sinds het collegejaar 2017/2018 gebruikt door de TU Delft. Daarnaast hebben ook Universiteit Leiden en Radboud Universiteit gekozen voor Brightspace als hun nieuwe Learning Management System. Niet alle aanbestedingen zijn afgerond. Andere universiteiten en hogescholen kunnen ook nog voor Brightspace kiezen.

Verhuist al het leermateriaal automatisch van Studiedelen naar Brightspace?

Nee. We voorzien een handmatige verhuizing van leermateriaal uit Studiedelen naar Brightspace. Op deze manier kunnen we beter garanderen dat alles op de juiste plek terecht komt in de nieuwe leeromgeving. Docenten kunnen dit zelf doen, maar je mag het ook overdragen aan ons team van specialisten.

Waar kan ik terecht met vragen of voor support?

Voor vragen en support kun je terecht bij je Blended Learning Consultant van jouw cluster. Daarnaast is er tijdens de implementatie vanuit het project extra support voorzien. Deze support is te bereiken via brightspace.fbe@hva.nl.

Blijft mijn leermateriaal op Studiedelen beschikbaar?

Ja. Het studiemateriaal van voorgaande jaren wordt gearchiveerd is te allen tijde beschikbaar. We adviseren wel om al je studiemateriaal ook op de V-schijf te archiveren.

Werkt Brightspace met elke browser zoals Internet Explorer?

Nee. Internet Explorer is een verouderde internetbrowser van Microsoft en voldoet niet meer aan de nieuwste beveiligingseisen. Microsoft is inmiddels gestopt met het verder ontwikkelen van deze internetbrowser en levert tevens geen ondersteuning en updates meer. Brightspace is daarom niet compatibel gemaakt met Internet Explorer. Brightspace werkt goed met:

 • Microsoft Edge
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome (aanbevolen)
 • Apple Safari

Wat is de planning van de invoering van Brightspace?

Brightspace is inmiddels live. Sinds juni 2018 kunnen docenten hun cursussen inrichten in Brightspace en sinds september 2018 werken alle eerstejaarsstudenten in Brightspace.  Vanaf september 2019 werkt de hele HvA in Brightspace. Komende maanden worden modulecoördinatoren en docenten getraind die nog niet met Brightspace hebben gewerkt. De planning is als volgt: