Docenten van de faculteit Business en Economie kunnen projectvoorstellen indienen om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren met de inzet van technologie. Voor elk project is 60 tot 100 uur beschikbaar. Projectvoorstellen moeten worden afgestemd met de adviseur onderwijsvernieuwing en ingediend worden bij de opleidingscommissie. De opleidingscommissie beoordeelt de voorstellen aan de hand van een beoordelingskader.
Zie het document Projectvoorstel-onderwijsvernieuwing-met-technologie voor het proces, het aanvraagformulier en de beoordelingscriteria.
Hieronder staan voorbeelden van goedgekeurde projectaanvragen uit 2020.
Jaar 1, blok 3 en 4
In blok 3 zijn twee klassen volgens een vast rooster het onderwijs gaan volgen. Voor deze klassen zijn geen hoorcolleges ingeroosterd en zijn via kennisclips informatie overdragen. Het gaat hier om een totaal van zo’n 50 studenten. Voor blok 4 zijn ze voor alle eerstejaars gaan werken met kennisclips, zowel voor Project als voor Recht.
Metrics
Studenten doen opdrachten op Brightspace als belangrijkste lesvorm. Deze worden ontwikkeld op basis van de huidige practica en aangevuld met filmpjes van de belangrijkste handelingen in Excel. Daarmee vervangt Brightspace dan de (kostbare) E-learning software die nu gebruikt wordt. De resultaten van de opdrachten moeten in voortgangsquizzen van BrightSpace ingevuld worden en studenten krijgen dan advies op basis van hun score om wel/niet naar de klassikale onderwijs momenten te komen.
HRR
Er zijn kennisclips ontwikkeld over onderzoeksvaardigheden bij HR vraagstukken. Deze kennisclips betreffen thema’s zoals onderzoeksvragen opstellen, het maken van een theoretisch kader, uitleg van begrippen als betrouwbaarheid en validiteit, et cetera. Dit zijn terugkerende elementen van een onderzoek en voor sommige studenten soms moeilijke begrippen. Aan de kennisclips kunnen tevens enkele vragen of een casus worden gekoppeld, zodat studenten inzicht krijgen in hun eigen kennisniveau. Door middel van Brightspace kunnen de clips en aanvullende vragen/casussen worden ontsloten.
Generiek jaar 1 corona
De studievoorschotmiddelen zijn gebruikt om benodigde aanpassingen te doen aan onderwijs en met name toetsing ten gevolge van de Coronacrisis. Door de maatregelen die ten gevolge van de crisis genomen zijn konden toetsen niet in de reguliere vorm worden afgenomen. Vergaande aanpassingen en ontwikkelingen waren om de toetsen zo vorm te geven dat de leerdoelen behorende bij alle vakken digitaal getoetst kunnen worden
GIO1/2
Jaarlijks studeren +/- 20 studenten BK/HRM/BSK af bij de kenniskring M&O, een initiatief van de HvA waarbij studenten worden gekoppeld aan organisatiethema’s die spelen bij overheidsorganisaties. De onderzoeken worden uitgevoerd door excellente studenten en komen voort uit urgente praktijkissues. Vanwege de hoge kwaliteit en urgentie van deze onderzoeken is het belangrijk de belangrijkste inzichten te vertalen naar het vak Gedrag en Organisatie. Allereerst worden de onderzoeken (geanonimiseerd) opgenomen in een webcollege-omgeving, die wordt gepubliceerd op Brightspace.
Het vak gedrag in organisatie is gebaseerd op het boek Organizational Behavior van Robbins & Judge. Dit boek staat bij studenten bekend als een vrij ‘droog’ vanwege de vele modellen. Een aantal van deze modellen kan ‘levend’ worden gemaakt, door middel van een animatie. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld in de vorm van een animatie leert de student het model te begrijpen en toe te passen. De animaties worden gemaakt in Vyond, een creator waar de HvA onlangs een licentie voor heeft aangeschaft.
Zakelijk schrijven
Het werkboek met vragen is omgezet naar een online traject in Brightspace. Voor elke les (elk deelonderwerp) is een oefening (quizvragen) op Brightspace beschikbaar, die de studenten voor de les moeten maken. De docent kon zo de voortgang van de studenten monitoren en hen specifieke feedback geven tijdens het contactmoment.
PB
Het werkboek was een worddocument. Dit werkboek is geïntegreerd in Brightspace. Op basis van de input en screening krijgt de student aanbevelingen om aan de slag te gaan met specifieke en persoonlijke leermodules en assignments die bijdragen aan het studievaardig worden. Voor het monitoren en behouden van overzicht is op Brightspace ‘Grades’ en ‘Student & Class progress ingericht.
Sales & Accounting
Er zijn 5 tot 8 kennisclips gemaakt voor Sales en Accountmanagement. De kennisclips zijn verreikt met vragen. De kennisclips dienen ter voorbereiding van de les, voor afsntandsonderwijs voor de Topsporters van JCA en voor eventuele herkansers.
Marketing Research en SPSS
De leerlijn heeft de de huidige SPSS en Marketing Research opdrachten ontwikkeld in Brightspace. Hierdoor kan de student direct feedback ontvangen op de gemaakte opdrachten en het als activerende werkvorm gebruiken die nabesproken wordt in de les. De docent krijgt nu inzicht door analyse van de gemaakte opdrachten in de meeste gemaakt fouten en kan daar in de lesinhoud langer en dieper op ingaan.
SPSS jaar 1
De coördinator heeft de SPSS-module, welke in Edumundo werd aangeboden en waar studenten voor moeten betalen, omgezet naar Brightspace. Voordeel hiervan is dat het docententeam SPSS jaar 1 zelf invloed heeft op de kwaliteit en opzet van het aangebodene. Middels teksten, kennisclips en quizzes met feedback is in Brightspace een rijke SPSS-course ontwikkeld. Daarnaast is er een oefentoets (incl feedback) in Testvision klaargezet, zodat studenten kunnen oefenen in de omgeving waarin ze ook bij het SPSS tentamen zullen maken.
MIS
Vanwege de hoge kwaliteit en urgentie van onderzoeken is het belangrijk de belangrijkste inzichten te vertalen naar het vak Gedrag en Organisatie. Allereerst zijn de onderzoeken (geanonimiseerd) opgenomen in een webcollege-omgeving, die gepubliceerd zijn op Brightspace. Vervolgens is geanalyseerd bij welk thema in het vak de presentatie kon worden aangesloten. Om deze presentatie heen is een casus ontwikkeld die in het vak werd aangeboden.
Ethiek F&C
Het vak ethiek (in het huidige curriculum heet het Morele Besluitvorming) is verder ontwikkeld tot een leerlijn in verschillende jaren.
De colleges zijn meer in elkaars verlengde gezet (leerlijn), het vak is inhoudelijk versterkt en daarbij is gebruik gemaakt van de functies van BrightSpace.
Bedrijfsadministratie
Voor AC-studenten is het belangrijk dat ze bedrijfsadministratie op een dusdanige wijze beheersen dat ze “in journaalposten kunnen denken”. Er zijn activerende opdrachten ontwikkeld die studenten via hun mobiel maken. Scores worden bijgehouden waardoor de docent makkelijk misconcepties kan identificeren en de les daarop bijstellen.