Wat is Vyond?

Vyond is een online programma om animaties te maken. Een animatie is een korte video met getekende poppetjes, objecten of teksten. Het programma biedt de gebruiker poppetjes, plaatjes, templates, bewegingen, muziek en meer aan om zelf animaties mee vorm te geven. Aan de hand van een vooraf opgesteld script wordt er een animatie gebouwd. Het programma biedt vele standaard opties om scènes te maken en daarnaast ook vrijheid en ruimte om eigen plaatjes en muziek te uploaden.

Hoe kan ik het toepassen?

Animaties zet je in wanneer een onderwerp vraagt om visualisatie. De beelden dragen bij aan het overbrengen van de informatie. Ook kan een animatie de informatie ‘aantrekkelijker’ maken om tot je te nemen. Onderwerpen waarover je een animatie kan maken zijn bijvoorbeeld procedures, verhalende thema’s en complexe concepten. Let er wel op dat de informatie niet te diepgaand of gedetailleerd is. Een animatie zal geen college, boek of artikel kunnen vervangen. Animaties dienen meer als een pakkende en korte methode om een onderwerp toe te lichten.

Het Help Center van Vyond is erg uitgebreid. Hier kan je wellicht ook antwoorden op vragen vinden, of inspiratie opdoen voor je eigen animatie: https://support.vyond.com/hc/en-us.

Aan de slag

Wil je graag met animaties aan de slag? Edulab heeft een aantal accounts voor Vyond beschikbaar. Het is de bedoeling dat je je animatie eerst maakt in een 14 dagen ‘free trial’ account, welke je met je eigen e-mail adres aan kan maken. Alle opties van Vyond zijn hierin beschikbaar, met uitzondering van het opslaan van de animatie. Na deze 14 dagen zal je account gekoppeld worden aan een licentie voor één dag, waardoor je op die dag de mogelijkheid hebt om je gemaakte animatie(s) op te slaan. Voordat de 14 dagen ingaan, adviseren we je aan de slag te gaan met het maken van een script voor je animatie.

Een aanvraag voor een account voor onderwijsdoeleinden heeft voorrang op een account voor andere doeleinden (zoals communicatie) binnen de HvA. Kan de animatie universiteitsbreed worden ingezet? Dan kan de animatie in overleg door Edulab ontwikkeld worden.

Stappen:

  1. Stuur een mail naar edulab.fbe@hva.nl waarin je benoemt wanneer je met animaties aan de slag wil en wat je (onderwijs)doel is. Zie voor een uitgebreid stappenplan rondom de aanvraag de handleiding op deze webpagina.
  2. Edulab zal binnen drie werkdagen contact met je opnemen.
  3. Optioneel: Volg een workshop of maak een individuele afspraak over Vyond en storytelling.
  4. Schrijf een script voor je animatie. Een template hiervoor vind je in de handleiding.
  5. Ontwerp je animatie in Vyond in het 14 dagen ‘free trial’ account. Houd qua tijdsplanning rekening met de feedback die je eventueel van collega’s ontvangt.
  6. Rond je animatie af op de dag(en) dat je account gekoppeld is aan de licentie.